Connect with us

По света

От Танак триумфира във Финландия

Естонецът От Тенак спечели за трети път в кариерата си рали Финландия, осми кръг от Световния рали шампионат.

35-годишният Тенак, шампион за 2019 година, влезе с преднината от 8.6 секунди в последния състезателен ден, в който предстояха четири отсечки. Каращият с Хюндай i20 N пилот даде най-добър резултат в първата отсечка за деня и така отвори разлика от 10.3 секунди пред втория Кале Рованпера с Тойота Ярис.

Финландецът, който е лидер в генералното класиране, обаче не се предаде и спечели оставащите три етапа за деня, но това му стигна единствено да свали разликата до 6.8 секунди в крайна сметка. Времето на победителя Тенак от всички 22 състезателни етапа бе 2:24:04.6 часа, съобщава БТА.

Трети остана друг представител на домакините от Финландия – Есапека Лапи. Пилотът на Тойота Ярис завърши на 1:20.7 минути от победителя Тенак.

Въпреки второто си място в домашното рали, Рованпера остава убедително начело в генералното подреждане, още повече, че успя да вземе 5 бонус в последния пауър етап, докато Тенак приключи в него с четвърто време и взе само две точки.

Пет кръга преди края на сезона 21-годишният Рованпера има 198 точки, с 94 повече от Тенак, който е втори. С теоретични шансове да станат световни шампиони остават белгиецът Тиери Ньовил (103 точки), британецът Елфин Евънс (94 точки) и японецът Такамото Кацута (81 точки). Тримата завършиха рали Финландия съответно на пето, четвърто и шесто място.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от По света

X