Connect with us

По света

От Танак триумфира във Финландия

Естонецът От Тенак спечели за трети път в кариерата си рали Финландия, осми кръг от Световния рали шампионат.

35-годишният Тенак, шампион за 2019 година, влезе с преднината от 8.6 секунди в последния състезателен ден, в който предстояха четири отсечки. Каращият с Хюндай i20 N пилот даде най-добър резултат в първата отсечка за деня и така отвори разлика от 10.3 секунди пред втория Кале Рованпера с Тойота Ярис.

Финландецът, който е лидер в генералното класиране, обаче не се предаде и спечели оставащите три етапа за деня, но това му стигна единствено да свали разликата до 6.8 секунди в крайна сметка. Времето на победителя Тенак от всички 22 състезателни етапа бе 2:24:04.6 часа, съобщава БТА.

Трети остана друг представител на домакините от Финландия – Есапека Лапи. Пилотът на Тойота Ярис завърши на 1:20.7 минути от победителя Тенак.

Въпреки второто си място в домашното рали, Рованпера остава убедително начело в генералното подреждане, още повече, че успя да вземе 5 бонус в последния пауър етап, докато Тенак приключи в него с четвърто време и взе само две точки.

Пет кръга преди края на сезона 21-годишният Рованпера има 198 точки, с 94 повече от Тенак, който е втори. С теоретични шансове да станат световни шампиони остават белгиецът Тиери Ньовил (103 точки), британецът Елфин Евънс (94 точки) и японецът Такамото Кацута (81 точки). Тримата завършиха рали Финландия съответно на пето, четвърто и шесто място.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Фен магазин

Предстоящи състезания

септември, 2022

24сепAll Day25Писта София 20221 КРЪГ

24сепAll Day25Автокрос Търговище 20222 КРЪГ

25сепAll DayГимкхана Средец 20221 КРЪГ

Още Моторспорт

Още от По света

X