Connect with us

Писта

Пълен абсурд! 3 кръга в 3 последователни уикенда

Такса участие скача от 250 лв. на 400 лв.

След като програмата за 2022 година беше публикувана в сайта на АФБ, се вглеждаме в календара на шампионата на затворен маршрут. Една от най-популярните автомобилни дисциплини в България през 2022 година ще включва 6 кръга. Дотук нищо ново, нищо шокиращо. Ако се вгледаме внимателно в календара за месец Септември обаче ще видим най-голяма глупост, която управляващия автомобилния спорт в България са успели да сътворят – 3 от шестте кръга са в последователни седмици 17/18 септември писта София, 24/25 септември с писта Стара Загора и 1/2 Октомври с писта Бургас.

Защо подобен календар е абсурден?
В шампионата на затворен маршрут, 95% от пилотите покриват разходите по всички състезания напълно сами. Разбирайте, че разходите по едно състезание се покриват изцяло или почти за тяхна сметка. От новата наредба за 2022 година разбираме, че такса участие в пистовия шампионат се увеличава на 400 лв. Проста сметка показва, че за Септември на един пилот от шампионата на затворен маршрут ще са му необходими 1200 лв. само за да заплати таксите за да участва. Разбира се към това число, в най-добрия случай добавяме и още 3000 лв. (по 1000 лв. на уикенд) за транспорт, храна, хотели и сумата набъбва до 4200 лв. (минимум) в рамките на 1 месец. Започвайте да пестите още от сега! Оставаме настрана за момент финансовата страна на абсурда. За три последователни, състезателни уикенда и за най-добрите и големи отбори ще им е трудно да успеят да подготвят автомобилите за 5 дни. След, което да стиковат екипа, да планират логистиката и да са готови за следващото участие. И това упражнение, ще е умножено по три.

Какво ще се случи най-вероятно?
По-голямата част от пилотите ще са принудени да избират, на кое от трите състезания да участват. Столичани ще предпочетат писта София, заралий ще карат на Писта Стара Загора, а бургазлии в Бургас.

Кой има интерес от такава подредба на кръговете?
От цялата еквилибристика, единственият печеливш ще е федерацията, която така или иначе ще си прибере таксите от пилотските и клубни лицензии + такса организатор. А това че продължават с действията и бездействията си да отказват и малкото останали пилоти – това тях не ги касае. В края на годината ще отчетат успешен сезон, забивайки последния пирон в ковчега на тази иначе интересна дисциплина.

Всички такси участие в различните шампионати за 2022 г.

Шампионат Такса участие
Рали 600 лв.
Рали спринт 400 лв.
Планинско изкачване 400 лв.
Затворен маршрут 400 лв.
Авто крос 100 лв.
Рали крос 200 лв.
Крос кънтри 600 лв.

 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Писта

X