Connect with us

Картинг

Погребват картинг писта Лаута?

Ще бъде ли ликвидирано легендарното пловдивско трасе?

Без да се подлага на съмнение или да се преувеличава, последното десетилетие, определено е най-тежкото за феновете на моторните спортове у нас.

Във век на технологично процъфтяване, моторспорта (най-високо технологичния спорт в световен мащаб) за съжаление на всички у на, продължава не само да стои на пауза, а дори да затъва все по-дълбоко! Вместо да се доближаваме и развиваме паралелно със страните от Европа, в нашата прекрасна родина, вече сякаш на никой не му пука, че дъното не само сме го достигнали, а дори напротив, продължаваме да копаем отвъд него….

Последния светъл лъч надежда, който зарадва фенове, пилоти и механице – реновираното врачанско трасе “Картинг Писта B&S Racing”, бе рязко засенчен от новината, която се появи по-рано днес в пловдивските медии. Новина, която смятам, че по-голямата част от нашата аудитория, която е свикнала и познава добре заобикалящата ни действителност, няма и да се учуди от това, което ще прочете. Просто очаквам следващите редове да се възприемат, като поредното нормално нещо, над което не си заслужава дори да си “хабим” клавиатурите, пишейки поредния дълъг ферман в секцията за коментари. Просто “Лаута” е на път да премине от действаща в поредната недействаща картинг писта. 

Ето какво публикува днес пловдивското уеб-издание TrafficNews:


Предложението за удължаване на концесията с 6 години и 8 месеца на картинг писта „Лаута“ и Ескалибур бе отложено за следващата общинска сесия на местния парламент. Причината е, че Атанас Узунов от ГЕРБ поиска да се сложи клауза, според която концесията се прекратява, ако има необходимост и искане от УЕФА и ФИФА за изграждането на многоетажен паркинг за четвърта категория лиценз на стадион „Локомотив“.

Кметът Здравко Димитров и вицето му Пламен Райчев, както и повечето общински съветници бяха съгласни с предложението, но то бе отложено, за да може по-прецизно то да бъде гласувано и да не нарушава закона за концесията. Слави Георгиев обърна внимание, че ако предложението не бъде направено достатъчно добре, то при разваляне на концесията от страна на общината, тя ще дължи сериозни неустойки на концесионера. Така на следващата сесия ще се гласува удължаването на концесията с 6 години и 8 месеца, но ще има условие, че при нужда там ще бъде построен многоетажен паркинг към стадион „Локомотив“.

Фирмата концесионер е „Делта карт” ООД, която сключва договор за концесия с Община Пловдив за 15 години през 2002 година. На следващата година договорът е преподписан и концесията е удължен от 15 на 20 години, като отношенията между общината и фирмата са до април 2022 година.

При въпросното преподписване са били завишени и критериите за инвестиция и годишното концесионно възнаграждение. Фирмата е трябвало да инвестира 1,1 млн. лева на 1,8 млн. лева, а съгласно същия договор концесионерът дължи концесионна такса от 7% от брутните приходи, но не по-малко от 28 000 лева на година.


Този текст, изваден от пловдивската медия, го намирам най-меко казано за обезпокояващ! За тези от вас, които не са чували за картинг писта Лаута, това трасе е едно от картинг трасетата у нас, което допринася за развитието на спорта. Пистата е неизменна част от любителските шампионати с така наречените “ренталки”, които са люпилнята за нови и бъдещи таланти, които да продължат нагоре по веригата. Не малка част от тях сме ви показали в нашите подкаст видеа в YouTube канала ни. 

Друг любопитен факт, изнесен разбира се на официалния сайт на “Лаута” е, че това съоражение е единственото в България с хомологация от Международната федерация по картинг CIK/FIA/категория С.

Съоражение в което е инвестирано любов, труд, пот и душа, все думи олицетворяващи нашия любим спорт е заплашено да изчезне!


По темата писа днес и друга регионална медия Podtepeto, които допълниха казуса с още информация – ВИЖ ТУК

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

април, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Картинг

X