Connect with us

Други

Ще има ли Сезон 2022? Ето 4 възможни сценария!

Четири възможни сценария за бъдещето на автомобилния спорт през 2022 г.

От няколко седмици в интернет пространството се въртят декларации и изявления от представители на двете враждуващи федерации – Българска Федерация по Автомобилен Спорт (БФАС) и Автомобилна Федерация на България (АФБ). Двете страни взаимно си подхвърлят факти и нападки, без да осъзнават че конфликта помежду им, може да доведе до безпрецедентен нулев сезон в националните шампионати по автомобилизъм.

Повод за поредния скандал по оста БФАС-АФБ бе публикувана заповед РД-09-1033/26.11.21 от вече бившият министър на младежта и спорта Андрей Кузнаманов. В документа става ясно, че ММС забранява на АФБ да издава визи и да провежда състезания в срок от 6 месеца. Заповедта може да бъде обжалвана, като към момента нямаме информация дали от Автомобилна Федерация на България ще протестират решението. Незипълнението на постановлението се наказва съгласно чл.151 от ЗФВС, което е административно наказание и глоба в размер на между 500 и 1000 лв.

В началото на месец Декември 2021, поискахме информация от министерството на младежта и спорта за това какво всъщност се случва по високите етажи на автомобилния спорт и бъдещето на сезон 2022. На 14 Декември получхме отказ за достъп до поисканата от нас информация (т.к. е трябвало процедурата да мине по ЗДОИ). В тази връзка без никаква официална информация от АФБ и ММС, хипотетично ще начертаем няколко възможни сценария за идната година.

ВАРИНАТ 1: АФБ е обжалвало в срок заповедтта и тя е била уважена.
В този случай, би следвало да няма никаква промяна в плановете на ръководния орган на автомобилния спорт.

ВАРИАНТ 2: АФБ не е входирала или загубила обжалването.
Поради характера на наказанието и ниската сума, на парична глоба по всяка вероятност АФБ ще заплати сумата. В този период клубовете, които не са били пререгистрирани и не са фигурирали в регистъра на спортните клубове ще преведат документите си в ред и ще нещата ще продължат по старо му.

ВАРИАНТ 3: АФБ изтърпява наложеното наказание от ММС
Този вариант означава, че считано от 26 Ноември 2021 г. най-ранната, в която може да има организирано автомобирно състезание е в края на месец Май 2022 г. Ситуация около COVID-19 кризата през 2020 година ни показа, че сезона може ба бъде проведен на цената на 1/3 отпаднали състезания (кръгове).

ВАРИНТ 4: ММС да даде лиценз на БФАС
Този сценарии е вероятен, но изисква промяна в Закона за физическото възпитание и спорта, тъй като чл. 19 гласи, че не може да има две лицензирани федерации по един и същ спорт. Дори и при добра воля от законодателите, процедурата отнема много време, тъй като трябва да мине през комисия, да бъде гласувана и обнародвана. Хипотетично в този случай БФАС би имала ръководна функция при организирането на националните шампионати, а АФБ при международните. Такава практика има в много страни, като например в Румъния където FRAS (Federatia Romana de Automobilism Sportiv) управлява националните шампионати, а ACR (Automobil Clubul Român) е притежател на международния лиценз към FIA.

Последното автомобилно състезание за 2021 г. у нас беше на 27 и 28 Ноември 2021 г. на писта Дракон. Забраната за провеждане на надпревари от ММС е издадена ден преди това (26.11.21).

Какъвто  и да е изхода от създалата се ситуация, едно е ясно – очаква ни труден сезон. Липсата на официална информация е катализатор към поредното масовото объркване и неяснота от страна на пилоти и клубове. Считаме, че от Министерството на младежта и спорта час по-скоро трябва да излязат с ясна, точна и твърда позиция около сагата с лицензирането на спортните федерации. Предвид чукащата на вратата 2022 г. и процедурата по подновяване на лицензите на пилоти и клубове, която ще генерира не малък паричен поток е задължителна тяхната официална позиция.

Колкото и да ми се иска да завърша статията с нещо положително, реалността е такава че ни очаква тежък и труден сезон. Липсата на спортен календар, със сигурност ще остави голям брой състезателни автомобили по гаражите. В крайна сметка „цената“ отново ще бъде платена от пилоти и фенове. Последиците от поредното петно лепнато върху имиджа на автомобилния спорт ще виждаме още дълги години напред.

 

2 Коментара

2 Коментара

  1. венелин урумов

    25.12.2021 в 20:45

    Отнемат лиценза на АФБ и всичко по ЗАКОНОВИЯ РЕД НА ЧЛ 22 ОТ ЗФВС!!!!!!!БФАС е със статут като на обикновенно сдружение така че за федерация може да кандидатства и „“ВРОМОС““ПЪК ДА НЕ СТАНЕ КАТО ВЪВ ФИЛМА БСП СРЕЩУ ГЕРБ ––изненадааааааааааааааааааааа хаха!!Запрятайте ръкави и грабвайте мотиките ///ЛОЗЕТО НЕ ЩЕ МОЛИТВИ А МОТИКА ////На някой им е ясно вече къде ще е новото седалище на автомобилната ВЛАСТ.

  2. Pingback: БФАС взе лиценз | Pitlane.TV

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юли, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Други

X