Connect with us

Писта

Ще изчезнат ли ладите от пистовия шампионат?

Участниците в Серия Лада няма да участват в отборното класиране.

Снимка: Асен Илиев

Над единственият едномарков шампионат под шапката на Българска Федерация по Автомобилен Спорт зависват буреносни облаци. До този извод стигаме след внимателен прочит на текста от годишната наредба за 2022 година на БФАС. В него става ясно, че пилотите от Серия Лада, няма да участват в сформирането на отборно класиране.

Чл.39.3 Класиране шампионат Писта:

 • Генерално класиране Серия Спорт
 • Генерално класиране Серия Туринг
 • Генерално класиране Серия Макси
 • Генерално класиране за автомобили с един двигателен мост от Серия Макси
 • Генерално класиране Купа Лада
 • Отборно класиране – участниците в Купа Лада не участват в отборното класиране.

От същият член 39.3 става ясно, че шампионът при ладите ще бъде излъчен само и единствено на база генерално класиране, което прави разделението по класове абсолютна формалност. Всичко това връща развитието на серията на нива от 2020 година, когато едномарковия шампионат се водеше не серия, а купа Лада. Припомняме, че през миналия сезон в едномарковия шампионат официално караха автомобили до 1400 куб. см (X1), до 1600 куб. см (X2) и над 1600 куб. см.  (X3) разделени в три класа. Дали лададжийте бяха повече под формата на купа или серия – може много да се спори. Ето какво показва чистата статистика за последните 3 сезона, а изводите може да си ги направите сами:

Купа
Лада 2019

Купа
Лада 2020

Серия
Лада 2021

Писта
Дракон

9

8

15

Писта
Стара Загора

8

10

14

Писта
Бургас

15

13

Общо различни участници за сезона:

25

15

26

 

Безспорно класическия шампионат (бел.ред Лада) си остава голяма атракция сред пилотите и публиката, и връщането му към вида от Сезон 2020 ще бъде голяма крачка назад. Към това бих добавил и липсата на визия, как серията да стане конкурента. За никого не е тайна, че напрактика всяка лада се вдижи с различно темпо. Разликата между машините е огромна – от почти заводска доработка с карбуратори и клетка до автомобили със секвенциални скоростни кутии и газоразпределение, на което и някои от хондите в серия спорт може да завидят.

Надяваме се пилотите, които са пряко заинтересовани да повдигнат въпроса пред комисия „Затворен маршрут“, която трябва да стане ясна до седмица. Възможно е текстовете по въпросната наредба от 2022 година, да не са актуализирани спрямо последните изменения, от времето когато АФБ администрираше спорта у нас.

2 Коментара

2 Коментара

 1. Pingback: Какво се случва до момента? Видимите резултати! | Pitlane.TV

 2. венелин урумов

  28.07.2022 в 15:39

  ХАХА АКО НЕ Е ТОЛКОВА ТРАГИЧНО ЩЕШЕ ДА Е МНОГО СМЕШНО !КЪВ „““ШАМПИОНАТ““ВИ СЕ ПРИВИЖДА БЕ???????????ЯСНО Е ЧЕ ТЕЗИ СЪСТЕЗАНИЯ СА ЗА ТРОФЕЙ „“КУПА“!ВТОРО ТЕ СА АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННИ –ИЗВЪН СТАНДАРТИТЕ НА ФИА И НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРОВЕЖДАТ КАТО „“““ЕДНОМАРКОВ““!СПОРЕД СТАНДАРТА НА ФИА ТЕ СА ГРУПА „“Е““ И ТРЯБВА ДА СЕ СЪСТЕЗАВАТ С ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ МАРКИ АВТОМОБИЛИ ОТ ГРУПА „“Е““!И ТЪЙ КАТО ПОРАДИ ЛИПСА НА ЛИЦЕНЗИРАНИ ПИСТИ В СЪОТВЕТСТВИЕ СЪС СТАНДАРТИТЕ НА ФИА В БЪЛГАРИЯ НЯМА И ДА ИМА ПИСТОВ ШАМПИОНАТ ИЛИ ВСИЧКИ КРЪГОВЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕЖДАН НА „“ДРАКОН““СЕРЕС““БУКУРЕЩ „“!НЯМА ЛАБАВО ТОЗ ПЪТ КОЙТО Е НЕЗАКОНЕН МУ ХВРЪКВА ЛИЦЕНЗА!

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юли, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Писта

X