Connect with us

Писта

Три състезания в пистовия шампионат за този сезон?

Възможно е все пак да има сезон, макар и в по-къс вариант

Пистов шампионат
Снимка: Курти Куртев

Неясното бъдеще на сезон 2022 накара и най-големите оптимисти да допуснат вариант, че през настоящата година автомобилни състезания у нас няма да има. Поне не такива под шапката на федерация. И въпреки, че уикендите на Калояново са запълнени с подобен тип надпревари (BMW Cup, Honda Cup, Drakon Cup), то почитателите на класическите състезания на затворен маршрут останаха разочаровани.

До нас достигна информация, че трима от организаторите в дисциплината затворен маршрут обмислят идеята да направят мини сезон през есента. Става въпрос за „Писта Стара Загора“, „Писта Бургас“ и „Писта Хасково“. Ако идеята се осъществи, най-вероятно регламента и изискванията към автомобилите ще бъдат същите като миналогодишните от специалния правилник на затворен маршрут.

До голяма степен спасителния пояс за сезона в затворения маршрут е в ръцете на местните общини, в чийто спортен календар е планирано и заложено въпросните състезания да се случат.

Липсата на спортна власт и невъзможността да бъде излъчен официален шампион означава, че въпросните събития ще са от типа „открито състезание“. И макар да има възможност за определяне на годишни първенци при три хипотетични старта, то шампионска титла в такъв сезон ще бъде формална. Като добавим и икономическата криза има няколко въпросителни около реализацията на този план.  Възможно е и появата на други „подводни камъни“, които да възпрепятстват трите надпревари.

При благоприятно развитие на обстоятелствата и реализиране на идеята, е напълно възмоно да видим и нови участници в този формат. Липсата на официални стартове за сезон 2022 в останалите две „кралски серии“ (рали и планинско изкачване) може влее попълнения с доста интересни автомобили.

5 Коментара

5 Коментара

 1. Живомир Димитров

  11.07.2022 в 19:30

  За!

 2. Киро Брейка

  11.07.2022 в 22:30

  Абе ей баламурници, кви 3 кръга, кви 5 лева е. То държава няма, вии състизания щи ми праити.

 3. венелин урумов

  12.07.2022 в 22:34

  хаха АБСОЛЮТЕН ВИЦ !!!!!!!!ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ ДА ПЛАЧЕШ ЛИ ??????????????КАКТО ВЪРВЯТ НЕЩАТА ТО И ДОГОДИНА НЯМА ДА ИМА СЪСТЕЗАНИЯ!!!!!А ЗА ТЕЗ КОИТО НЕ СА РАЗБРАЛИ „““ПИСТИТЕ“““В БЪЛГАРИЯ ПРИКЛЮЧИХА !!!!ЗАКОНА ИЗИСКВА „““правилата за спортната дейност да съответстват на правилата на ФИА““чл.7.6 от МСК/международния спортен кодекс/“““Условията на които трябва да отговарят постоянните и временни трасета и ПИСТИ се определят периодично от ФИА“““Та влизате в сайта на ФИА и отивате на CIRCUIT SAFETY e там са УСЛОВИЯТА и което следва от тях е ДА БЪДАТ ЗАКУПЕНИ НЕОБХОДИМИТЕ ЗА СИГУРНОСТА СЕРТИФИЦИРАНИ СЪОРЪЖЕНИЯ //Ицо дракона беше намерил фирма производител//!!!!!!!!!За сведение може да ги разгледате в ютуб „“FORMULA E BERLIN „“на площад Александър плац в центъра на БЕРЛИН!!!!!!!!!!!!!!

 4. венелин урумов

  12.07.2022 в 23:24

  За тези които не са разбрали с АКТА НА ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗА ОТ ММС ПРИКЛЮЧИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ЕРА В ТОЗИ СПОРТ !!!ТОВА КОЕТО СЛЕДВА Е ПРЕУСТРОЙСТВОТО МУ ПО СТАНДАРТИТЕ НА ФИА!!! ПРОБЛЕМА Е ЧЕ НЯМА КОЙ ДА СВЪРШИ ТАЗИ РАБОТА ЗАЩОТО Н.С.В. /националната спортна власт/С.Б.А.по силата на чл 1.4 от М.С.К.е ПРИПОЗНАТА ОТ ФИА КАТО ЕДИНСТВЕНА СПОРТНА ВЛАСТ ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА Р.България ОТКАЗВА ДА ИЗВЪРШВА ТАЗИ ДЕЙНОСТ !!! Най интересното в случая е че ПОТРЕБИТЕЛИТЕ /тез които им се кара//НЕ ИЗИСКВАТ ОТ СБА ДА ИМ РЕШИ ПРОБЛЕМА А РЕВЪТ ПРЕД МИНИСТЕРСТВОТО защото не им позволявало да ИЗВЪРШВАТ НЕЗАКОННА ДЕЙНОСТ ХАХА ПЪЛЕН АБСУРД!!!!!!!!Тези хора изглежда да страдат от Дънинг –Крюгер „“И МОРЕТО ИМ Е ДО КОЛЕНЕ „“!

 5. Киро Брейка

  14.07.2022 в 14:53

  Ще организират таратанци.Както венелин каза морето им е до колене,а нямат 2 лева в джоба

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юли, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Писта

X