Connect with us

Виктор Върбанов докосва титлата в SIMGEAR GT4 Challenge след двойна победа на Окаяма

Sim Racing

Виктор Върбанов докосва титлата в SIMGEAR GT4 Challenge след двойна победа на Окаяма

Шести и предпоследен кръг от Българския симрейсинг шампионат SIMGEAR GT4 Challenge ни върна отново на японска земя, като този път домакин бе пистата Окаяма. 34 автомобила се наредиха на стартовия грид за две състезания изпълнени с много битки и интересни моменти.

Поршетата показаха, че ще доминират на тази писта още от квалификацията, като първите две места бяха окупирани от Антон Стратиев (Jekov Rally School Red) и Рой Вервеке (Automek) именно с този автомобил. Трето най-бързо време в този сегмент бе дадено от Юлиян Геновски (Up to 50). Лидерите в шампионата отново заложиха на стратегията да гонят последните места от топ 10 заради правилото за старт с обърнат грид в първото 15 минутно състезание. Така Виктор Върбанов (Jekov Rally School Red), Владислав Шопов (Negative Delta SRT) и Даниел Марков (Vertical Grip) се наредиха един до друг за старт съответно от втора, трета и четвърта позиция, а пред тях от полпозишън се бе озовал Мартин Янков (Reserve Racing).

Стартът бе изключително драматичен именно за участниците в топ 5, като Мартин Янков успя да удържи лидерството си, а зад него Върбанов загуби позиции от Шопов и Марков. В шести завой обаче Даниел изпусна от контрол автомобила си, което го извади извън очертанията на пистата забавяйки целия грид зад него и отваряйки малка преднина за Янков и Влади Шопов отпред. При завръщането си на трасето Марков не бе от най-внимателните, което доведе до контакт между него и Христо Ублев (Jekov Rally School Red) и завъртане за двамата последвано от масов инцидент в колоната зад тях. Секунди по-късно лошият късмет удари и Владислав Шопов, след като проблем с интернета му бе причината да изгуби връзка със сървъра и съответно бе изхвърлен от състезанието. Така записалия неубедителен старт Върбанов отново се озова на втора позиция и с огромно предимство пред конкурентите си в генералното класиране на шампионата.

В седма обиколка Виктор успя да настигне Мартин Янков и двамата започнаха спор за първата позиция, като Мартин успяваше да се защитава перфектно до пети завой, където опита на Върбанов надделя и изпреварването бе налице. Двубоят между тях бе събрал колоната и от трето място Юлиян Геновски се опитваше да се възползва от битката им, но завой след смяната на лидерството допусна грешка, която изпрати колата му в стената преди седми завой и приключи надеждите му за подиум. Така на трета позиция излезе Венцислав Райчинов (Negative Delta SRT), който до края на състезанието успя да удържи Георги Райчев (Vertical Grip) и победителя от квалификацията Антон Стратиев. Пред него размяна на места също нямаше и така Виктор Върбанов записа изключителна важна победа.

В клас АМ победата грабна Милен Милчев (Off Track Racing), а зад него втори и трети останаха Константин Кирчев (Red Zone Racing) и Ради Воденичаров (IBR Racing).
За второто 30 минутно състезание топ 5 бе съставен съответно от Виктор Върбанов, Мартин Янков, Венцислав Райчинов, Георги Райчеви и Антон Стратиев. Още в първата обиколка видяхме много размествания в колоната, като първо сериозен инцидент на първи завой разбърка сериозно позициите в средата и, а отпред Георги Райчев успя да се пребори и с Райчинов и с Янков, за да излезе на второ място.

Последваха обиколки с битки за местата около десетото, като няколко от тях приключиха злощастно за Александър Смоленски (Vertical Grip) и Павел Иванов (VIP Racing), след като и двамата бяха замесени в инциденти изпратили автомобилите им извън трасето. В същото време изгубилите изключително много в първото състезание Даниел Марков и Владислав Шопов опитваха да спечелят колкото се може повече позиции, като до края на четвърта обиколка Марков вече бе успял да се добере до шестото място, а Шопов стартирал от последно място бе на 15-та позиция. Именно в края на тази обиколка Антон Стратиев затвърди много силното си пилотиране тази вечер и успя да изпревари Венци Райчинов за четвъртото място, а една по-късно успя да се справи и с Мартин Янков, за да излезе трети, подгонвайки Райчев на втората позиция.

Невероятно каране показваше и Крис Вражилов (Negative Delta SRT), който бе наказан да стартира без квалификация и от дъното на колоната за първото състезание, а сега вече си бе пробил път до осмата позиция. В средата на състезанието фокуса за зрителите на Pitlane.tv бе изместен към борбата около 20-то място, където няколко пилота бяха влезли в люта битка помежду си, а веднага след това станахме свидетели и на много красив спор за победата в клас АМ. Дебютиращият в този кръг Александър Николов (Negative Delta Junior) опитваше да удържи първото си място в АМ от Милен Милчев (Off Track Racing), като двамата изнесоха истинско шоу с непрестанни атаки от Милчев парирани от много добра защита от Николов. Битката им бе допълнена и от присъединилите се Йорис Оомс (Automek) и Христо Ублев, които също имаха апетити към 14-тото място на Алекс Николов.

В последните обиколки нещата в челото също се нагорещиха, след като Антон Стратиев бе успял да настигне Райчев и започна безмилостни атаки за среброто. Плътно зад тях пък Даниел Марков подлагаше на същото Мартин Янков за четвъртото място. В крайна сметка Райчев успя да се защити и да запази втората си позиция, а Марков се пребори с Янков и отмъкна четвъртата. Венци Райчинов също успя да мине пред Мартин във финалните метри и да открадне последното място в топ 5. Недостижимият тази вечер Виктор Върбанов бе отворил над седем секунди преднина и пресече линията необезпокояван за втора победа тази вечер.

В АМ Александър Николов (Negative Delta Junior) успя да удържи всички атаки на които бе подложен и спечели заслужена първа победа. Зад него остана Милен Милчев (Off Track Racing), а на третото стъпало на подиума се качи още един пилот с името Александър Николов, но от отбора на Jekov Rally School Lime.

sim gear

Така след тази двойна победа Виктор Върбанов дръпна с едни гърди напред и докосва шампионската титла кръг преди края. Зад него с най-големи надежди остава Владислав Шопов, а третият Даниел Марков остава с минимални шансове, особено след като бе порязан от рейс контрола за инцидент, който причини в първото състезание. При отборното класиране ще има битка за всяка точка между Vertical Grip и Jekov Rally School Red, а на третото място бетонирани остават Negative Delta SRT. В категория АМ Милен Милчев води комфортно с 22 точки на Владимир Мавродиев и 41 на Лазар Кацарски, а при отборите убедителен лидер е Off Track Racing. На второ място се нареждат Red Zone Racing, а далеч назад третата позиция е за Super Sport.

В неделя на 3 март предстои седми и последен кръг от BULERS SIMGEAR GT4 Challenge, като арена ще бъде градската писта Лонг Бийч, където ще се реши всичко в шампионата. Очакваме ви от 20:00 в YouTube канала на Pitlane.tv, където можете да станете свидетели на живо на всичко най-интересно от SIMGEAR GT4 Challenge.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юли, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Sim Racing

X