Connect with us

Победа на Даниел Марков на Хунгароринг завърза битката за върха в SIMGEAR GT4 Challenge

Sim Racing

Победа на Даниел Марков на Хунгароринг завърза битката за върха в SIMGEAR GT4 Challenge

Пети кръг от Българския симрейсинг шампионат SIMGEAR GT4 Challenge акостира в Унгария на добре известната писта Хунгароринг, където 37 български симрейсъри взеха участие в поредни две изключително оспорвани състезания.

Виктор Върбанов (Jekov Rally School Red) отново показа изключителна скорост и взе поредната си победа в квалификация. Втори остана Александър Смоленски, а трето най-бързо време даде съотборника му във Vertical Grip – Даниел Марков. За първото 15 минутно състезание отново правилото за обърнат грид до десета позиция разбърка картите и от полпозишън за първи път през сезона стартира Венцислав Райчинов (Negative Delta SRT), като до него бе Васил Жеков (Jekov Rally School Magenta). Плътно зад тях от втора редица стартираха лидера в шампионата – Владислав Шопов (Negative Delta SRT) и Георги Райчев (Vertical Grip).


Веднага след зеления флаг с много силен старт Васил Жеков и Влади Шопов успяха да изпреварят Райчинов, след което поведоха жестока битка помежду си за лидерството от която победител излезе Жеков. Зад тях в колоната също не липсваха битки, а това доведе и до поредица от инциденти и отпаднали автомобили. Един от тях бе Георги Райчев, който от четвърта позиция изгуби контрол над колата си в завой номер 8, след което последва челен удар със стената и край на състезанието за него.

От втора обиколка страстите се успокоиха и започна дълго надлъгване на трудното за изпреварване трасе. В продължение на шест обиколки Владислав Шопов опитваше по всякакъв начин да разконцентрира и атакува защитаващия се отлично Жеков в стремежа си да отмъкне победата, но опитите му удряха на камък. Подобно бе положение и за позициите зад тях, като почти не видяхме изпреварвания и големи размествания в топ 10. Така Васил Жеков извоюва първата си победа за сезона оставяйки Влади Шопов втори, а бронза бе за Венци Райчинов.

В категория АМ първа победа в шампионата взе пилота на RedZone Racing Владислав Стефанов, а на второ и трето място се наредиха Лазар Кацарски (VIP Racing) и Владимир Мавродиев (Off Track Racing)

Второто 30 минутно състезание започна изключително бурно след много силни стартове на част от пилотите в топ 10. Един от тях бе този на Владислав Шопов, който успя да мине едни гърди напред, пред стартиралия от полпозишън Васил Жеков, в захода за първи завой. Зад тях пък Венцислав Райчинов, Христо Ублев, Антон Стратиев и Даниел Марков опитаха да се съберат изключително оптимистично кола до кола в същия завой, което логично доведе и до удар от страна на Марков в автомобила на Райчинов. Последва верижна реакция с нов контакт и завъртане на колата на Ублев, който се и оказа най-потърпевш в ситуацията пропадайки до дъното на колоната. Точно пилотите от позициите в опашката на колоната обаче бяха на ред да попаднат на фокус, след като си спретнаха изключително зрелищно меле на изхода на същия първи завой, след което много от тях трябваше да приберат колите си в питовете.

В челото Шопов бе взел лидерството от Жеков, но за по-малко от завой, тъй като направи грешка и Васил си взе първото място. Така отново се заформи добре позната битка, тъй като Даниел Марков от трета позиция също използва възможността и захапа Шопов. Последваха няколко бързи размени на позиции между тях и точно когато Владислав се бе върнал втори дойде още една непредизвикана грешка, която го срина чак до седмо място.

След победата в квалификацията и много тихо първо състезание, Виктор Върбанов най-после се бе озовал на позиция от която да атакува подиума, но първо трябваше да се пребори със Стелиян Чепилевски за четвъртото място. Двамата влязоха в спор за него в края на трета обиколка, но за пореден път този сезон малшанса сполетя Чепилевски и колата му бе изпратена извън пистата, този път от Върбанов след контакт между тях. От ситуацията се възползва Шопов, който си пробиваше отново път напред и започна атака срещу Виктор в поредица от завои в следващата обиколка, като в крайна сметка успя да затвори успешно изпреварването. Две обиколки по-късно видяхме и смяна на лидерството в състезанието, след като Даниел Марков бе настигнал Васил Жеков и без много замисляне го атакува успешно в първия възможен момент.

В девета обиколка последва нов инцидент при лидерите, като този път потърпевш се оказа Юлиян Геновски движещ се трети и имаш нелеката задача да се защитава от Влади Шопов и Виктор Върбанов. Точно Шопов опита необмислено изпреварване с късно спиране в предпоследен завой, с което избута автомобила на Геновски и го свлече до шестото място. Влади изпадна в подобна ситуация само три обиколки по-късно, когато вече бе в спор с Васил Жеков за втората позиция в състезанието, като отново атакува в същия завой, но този път много премерено и чисто. Обиколка преди края на състезанието и Върбанов успя да се справи с Жеков, взимайки последното място на подиума, а зад тях Геновски затвърди силното си представяне тази вечер, след като се добра до петата позиция след успешна битка с Павел Иванов. Възползвал се от инцидентите и сблъсъците зад себе си, лидерът Даниел Марков необезпокояван премина покрай карирания флаг взимайки четвъртата си победа през сезона.

Владислав Стефанов (Red Zone Racing) отново бе над всички в категория АМ, а Лазар Кацарски (VIP Racing) също повтори представянето си от първото състезание взимайки второто място. Трети този път на подиума при аматьорите успя да намери място Александър Николов (Jekov Rally School Lime).

До края на сезона в SIMGEAR GT4 Challenge остават само два кръга, като вече се оформят фаворитите за победа в различните категории на шампионата. В категория ПРО Владислав Шопов (Negative Delta SRT) води с 747 точки пред Даниел Марков (Vertical Grip), който е със 720. На трета позиция плътно зад тях е Виктор Върбанов (Jekov Rally School Red) с точков актив от 717. В категория АМ лидер е Владимир Мавродиев (Off Track Racing) с 442 точки пред Милен Милчев (Off Track Racing) – 435 и Лазар Кацарски (VIP Racing) с 410 пункта.

В отборното класиране лидери в ПРО са Vertical Grip с актив от 1371 точки, втори на 25 пункта зад тях се движат Jekov Rally School Red, а третото място с 85 точки изоставане от лидери се държи от Negative Delta SRT. При АМ отборното класиране се води комфортно от Off Track Racing с 873 точки пред Red Zone Racing, които са събрали 748 пункта до момента. Трети са Super Sport с 591 точки.

Трябва да отбележим, че двете победи в категория АМ на Владислав Стефанов бяха отнети от рейс контрола след състезанията, тъй като му бе наложена дисквалификация и за двата старта. Причина е наложено наказание от предния кръг за старт без квалификация в този, което не е било изпълнено от Стефанов.

В неделя, 25 февруари, шести кръг от BULERS SIMGEAR GT4 Challenge ще се проведе на пистата Окаяма, а малките точкови разлики при водещите пилоти ни дават повод да очакваме много напрегнати сблъсъци и здрави битки по предразполагащото японско трасе. Очакваме ви от 20:00 в YouTube канала на Pitlane.tv, където можете да станете свидетели на живо на всичко най-интересно от SIMGEAR GT4 Challenge.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

април, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Sim Racing

X