Connect with us

Виктор Върбанов с първа победа за сезона в невероятен екшън на Муджело

Sim Racing

Виктор Върбанов с първа победа за сезона в невероятен екшън на Муджело

Италианската писта Муджело бе домакин на четвърти кръг от Българския симрейсинг шампионат SIMGEAR GT4 Challenge, като 39 български симрейсъри се наредиха на грида за две състезания с поредна доза екшън и то какъв.

В квалификацията най-бърз бе Виктор Върбанов (Jekov Rally School Red), който успя да грабне първото място и десетте бонус точки, като зад него се наредиха Христо Ублев (Jekov Rally School Red) и Александър Смоленски (Vertical Grip). Правилото за обърнат грид за първото 15 минутно състезание, обаче, отреди на Антон Стратиев (Jekov Rally School Red)  да поведе колоната, а зад него стартираха лидерите в шампионата Даниел Марков (Vertical Grip) и Владислав Шопов (Negative Delta SRT).

Марков направи отличен старт и успя да вземе лидерството още в първи завой, а Стратиев бе подложен на натиск и от Влади Шопов, но успя да защити второто си място. Зрителите видяха ожесточени битки в средата на колоната през цялото състезание, а най-интересното за местата в топ 10 бе оставено за накрая. В предпоследната обиколка станахме свидетели на атрактивна схватка за седмото място между Павел Иванов (VIP Racing) и Христо Ублев продължила поредица от завои, като опита на Ублев си каза думата, успявайки да отмъкне позицията от Павел. Секунди по-късно видяхме и изпреварване в челото, където Владислав Шопов най-после взе второто място от майсторски защитаващия се до момента Антон Стратиев. След изпреварването Шопов съумя да настигне лидера Марков в последната обиколка, но времето не стигна за нещо повече.

Победителят в квалификацията Виктор Върбанов отново показа, че е един от най-бързите на това трасе пробивайки си път от десетото до четвърто място, а точно преди финала бе пуснат от съотборника си в Jekov Rally School Red Антон Стратиев до третата позиция, което му спечели първи подиум за вечерта.

В категория АМ Илиян Янков (IBR Racing) записа категорична победа, а на почетната стълбичка се качиха още Милен Милчев (Off Track Racing) и Александър Николов (Jekov Rally School Lime).

За второто 30 минутно състезание Даниел Марков си спечели правото да стартира от полпозишън с победата си в спринта, а зад него топ 5 се допълни от Владислав Шопов (Negative Delta SRT), Виктор Върбанов (Jekov Rally School Red), Антон Стратиев (Jekov Rally School Red)  и Стелиян Чепилевски (Up to 50). Веднага след изгасването на светлините настъпи хаос навсякъде из колоната, като инциденти се случиха в края и средата и още на старт финалната права, а в първи завой това се пренесе и в топ 10, където Юлиян Геновски (Up to 50) изгуби контрол над автомобила си, а Мартин Янков (Reserve Racing) не успя да го избегне и двамата пропаднаха в класирането.

Върбанов от друга страна се наслади на перфектен старт, възползвайки се от по-бавната реакция на Марков и успя да позиционира автомобила си от вътрешната страна на първи завой с което си спечели първото място. В четвърта обиколка бе даден старт на безмилостна борба между Даниел Марков и Владислав Шопов за втората позиция, като двамата се захапаха сериозно и това даде шанс на Върбанов да избяга на над 2 секунди напред, а преследвачите от четвърто и пето място Стелиян Чепилевски и Христо Ублев да се приближат максимално близо до броните им. Точно върху двамата и спора за четвърто място бе фокуса в следващата обиколка, като Ублев се опита да атакува от вътрешната страна на осми завой, а слаб контакт между двата автомобила изхвърли мерцедеса на Чепилевски извън трасето.

Екшънът започна да става още по-сериозен и само няколко завоя по-късно Влади Шопов най-после успя да изпревари Марков, но пилотът на Vertical Grip не пожела да се предаде и предизвика контакт в задната броня на Шопов, което изпрати автомобила му извън пистата. Така Марков се завърна на второто място, а Владислав пропадна до седмото. Възползвал се перфектно от тези инциденти на пета позиция изскочи съотборника на Даниел във Vertical Grip Георги Райчев, който изнасяше страхотно състезаниe до този момент стартирайки от 17-то място.

Последваха обиколки с изключително красиви битки между Марков и Бойко Шопов (Jekov Rally School Magenta) за второто място и четворен възел зад тях за четвъртата позиция между Христо Ублев, Райчев, Влади Шопов и Павел Иванов. В десета обиколка поредица от малки грешки на Бойко Шопов позволиха на Георги, Влади и Христо да го изпреварят, а спорът за второто място ставаше все по-разгорещен. Две обиколки по-късно Георги Райчев се опита да защити съотборника си Марков от напиращия Владислав и на първи завой пробва да блокира и забави Шопов с много ранно спиране, но явно не прецени добре маневрата си, което доведе до изпреварване от Шопов още преди завоя. Видял грешката си Райчев пусна спирачките и пробва да направи късен “дайвбомб” в ейпекса, което за малко не доведе до второ изблъскване от пистата за Влади.

Така битката за второ място между Марков и Владислав бе подновена за обиколка и половина, когато последва пореден контакт между двамата, който изхвърли автомобилите им в пясъка, като този на Даниел бе завъртян. Двамата се завърнаха на трасето съответно шести и десети, а Шопов успя да вземе петата позиция в оставащите три обиколки от състезанието, докато Марков се добра до деветата.

Възползвали се от този инцидент Райчев и Ублев бяха поредните двама в това състезание влизащи в схватка за среброто, която бе спечелена от Георги. Така след цялата драма разразила се между второ и пето място Виктор Върбанов бе отворил огромна разлика от над 8 секунди и взе първата си победа за сезона по безапелационен начин.

Илиян Янков (IBR Racing) пък си извоюва първото място за втори път тази вечер в категория АМ, а Александър Николов (Jekov Rally School Lime) записа втори подиум, този път с второ място. Трети при аматьорите остана пилота на RedZone Racing Константин Кирчев.

В неделя, 18 февруари, пети кръг от BULERS SIMGEAR GT4 Challenge акостира в Унгария на добре познатата писта Хунгароринг, където българските симрейсъри отново ще нажежат страстите до краен предел. Очакваме ви от 20:00 в YouTube канала на Pitlane.tv, където можете да станете свидетели на живо на всичко най-интересно от SIMGEAR GT4 Challenge.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

април, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Sim Racing

X