Connect with us

Интригата в националните SIM Racing серии се заплита

Sim Racing

Интригата в националните SIM Racing серии се заплита

45 участници във втория кръг от националните SIM Racing серии

Втория кръг в националните SIM Racing серии на България и този път предложи истинско зрелище. Четирдесет и пет състезатели бяха замесени в битка за по-предни позиции в общо три старта за кръга. Впечатляващия брой участници подсказваше за драмата, която можем да очакваме и тя не закъсня.


 

Състезание 1

Най-бърз в 20 минутната квалификация бе Филип Кьониг от GermanSimRacing.de с Mercedes-AMG GT4, а на 5 хилядни зад него остана Алекс Нойман от Auto Performance със същия автомобил. На втора стартова редица се подредиха двамата пилоти на Vertical Grip (Георги Райчев и Даниел Марков), а на трети ред останаха Христо Ублев и Владислав Шопов. Общо 14 пилоти (от 1 до 14-то място) бяха събрани рамките на една секунда. Един от фаворитите за шампионската титла в този сезон – Стелиян Чепилевски, трябваше да стартира без право на квалификация от дъното на колоната. Причината бе наложено наказание от първи кръг за причиняване на инцидент, в който има отпаднал състезател.

Секторът, в който стана масовия инцидент в първа обиколка.

Още в първата обиколка на първото състезание на Road America, лидера в генералното класиране Георги Райчев допусна грешка и се завъртя. Райчев не успя да навлезе в тревната площ и остана на трасето, където бе връхлетян от съотборникът му Даниел Марков. За тяхно щастие катастрофата не доведе до терминален проблем и двамата продължиха участието си. Няколко завоя по-късно в друг участък от пистата Road America станахме свидетели на масов инцидент, което доведе и до поява на автомобил за сигурност. Във въпросния инцидент бяха замесени много пилоти. Сред тях имаше и такива, които не успяха да продължат – Александър Смоленски, Васил Жеков, Киркор Нишанян и Павел Иванов.

След рестарта на състезанието наблюдавахме успорвани битки почти за всяка позиция. Впечатление направи Николай Ламбов, който демонстрира страхотно темпо с неговото BMW M4 GT4 – автомобила с най-лош race pace в тази конфигурация на пистата. В AM класа най-бърз беше Георги Атанасов от Motor Sport Academy. Атанасов водеше битка с прекия си конкурент в класа Радостин Радоев, като в крайна сметка двамата завършиха на десета и единадесета позиция в генералното класиране и първи и втори в техния клас. Победител в първото състезание стана Филип Кьониг, на чието име бе регистрирана и най-бързата обиколка 2:13.872, втори остана Даниел Марков и трети Владислав Шопов.


 

Състезание 2

Обърнатата стартова решетка до 15-та позиция от първото състезание, определи от първа редица да стартират Йорданин Цветанов и Георги Райчев. Зад тях на втора редица бяха Антон Стратиев и Юлиян Геновски. Състезанието започна по много неприятен начин за Станимир Зузов. Опитния пилот изтегли късата клечка стартирайки зад Пламен Димитров. Точно преди зеления флаг, с който се дава начало на надпреварата да бъде развят – Димитров изгуби контрол над неговото Porsche и бе изпреварен от Зузов. Така софтуера прецени, че Станимир е направил изпреварване преди старта на състезанието и автоматично го наказа с минаване през пита. В пъртото състезание Зузов пък бе един от отпадналите автомобили в масовия инцидент. Така след края на втори кръг пилота на Pink Panthers Motorsport изпадна от 4-та позиция във временното генерално класиране до 24-та позиция.

Старта на второто състезание. В дъното се вижда летящия Aston Martin на Робън Скелтон и забилото се в бетона Porsche на Александър Цаков.

Няколко метра по-напред в същата обиколка Васил Иванов от Olympus, затвори Робън Скелтон. В инцидента бе замесен и Александър Цаков, а необмислената маневра на Иванов доведе до отпадане на два автомобила, което пък след края на състезанието доведе до сурово наказание за Васил и дисквалификация. Още в същата обиколка друг инцидент, в който бяха замесени 4 автомобила коства на Стелиян Чепилевски ново наказание, което ще лиши пилота на Over 45 от право на квалификация в третия кръг. Във въпросната ситуация Чепилевски водеше битка с Виктор Върбанов и Даниел Марков, а зад него Кьониг се опитваше да си проправи път. На спиране в завоя след дългата права, Стелиян промени треакторията си в зоната на спиране и удари Филип, след което машините връхлетяха и колата на Виктор Върбанов.

В крайна сметка победител във второто състезание стана лидера след първи кръг – Георги Райчев, втори остана Антон Стратиев и трета позиция за Бойко Шопов. Най-бързата обиколка във втория манш бе дадена в предпоследния тур от Христо Ублев – 2:14.204.


 

Състезание 3

В последното състезание за втория кръг от първа стартова решетка стартира Даниел Марков. До него на първи ред бе пилота на Pink Panthers – Станислав Борисов с Aston Martin. От втора редица потеглиха дебютанта Тодор Димитров и Орлин Малинов. Двамата състезатели позиционирани на втора редица бяха замесени в инцидент в първа обиколка, който в последствие се оказа неткод и не доведе до наказания.

Във второто състезание шампионът от миналия сезон в националните SIM Racing серии – Даниел Марков, не даде никакъв шанс на конкуренцията и от първата до последната обиколка бе лидер на колоната. На втора позиция се нареди Алекс Нойман, а трети Владислав Шопов. Шопов записа и най-бърза обиколка в предпоследния тур с време от 2:14.160.


 

Обобщение

След края на състезанието рейс контролът имаше тежко заседание продължило над 4 часа. В него бяха разгледани всички регистрирани инциденти и тези, които са подадени като контестации от страна на пилотите. Наложени бяха 24 наказания, което преформатира таблицата с резултатите и класиранията след втория кръг. Road America не изневери на стила си и ни предложи изключително интересно състезание съпътствано от изпреварвания, инциденти и спираща дъха битка. Най-голям точков актив във втория кръг записа Даниел Марков, което го изкачи на втора позиция в генералното класиране (268 точки от кръга без бонус точките). С една точка по-малко от Road America е Христо Ублев (267 точки), а с 265 е Владислав Шопов. Многото инциденти и наказания, характерни за такъв формат надпревари лишиха от възможност за квалификация в третия кръг следните пилоти: Стелиян Чепилевски, Илия Григоров, Иван Маринов, Васил Жеков, Васил Иванов, Юлиян Чавдаров и Киркор Нишанян.


 

Официални резултати след 2 кръг

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

април, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Sim Racing

X