Connect with us

Sim Racing

Българският виртуален пистов шампионат стартира с рекорден брой участници

В генералното класиране след края на първия кръг с най-голям актив от 274 точки е Георги Райчев

Националните ни електронни серии (BULERS) започнаха своя шести сезон на пистата „Мид-Охайо“

В края на 2022 година бе даден старта на шестия сезон на българските електронни пистови серии – BULERS, като в състезанието участие взеха 41 състезатели от 20 отбора. Българските електронни серии са 14-тия официален шампионат в света, базиран на най-добрата платформа за пистови надпревари – iRacing. Организаторите на събитието заложиха за своя шести сезон на нов формат и избраха нов клас автомобили – GT4, като настройките на колите са еднакви за всички, което от своя страна издига на първо място в конкурентна среда качествата на състезателите. Участниците имаха на разположение свободна практика, квалификация и три състезания, като втория и третия старт е с обърната стартова решетка до 15-тия в подреждането от предходното състезание.

Стефан Бостанджиев и Асен Драмалиев

Стефан Бостанджиев и Асен Драмалиев

И през този сезон имаме честта да наблюдаваме в канала на Pitlane.TV пилоти от истинския свят във виртуалната надпревара на BULERS. Това са Стефан Бостанджиев, пилот на Overdrive Racing Team състезаващ се в немските ADAC GT4 серии и младият картинг пилот – Асен Драмалиев, който живее и се състезава в Америка за отбора на TecnoKart USA LLC. Участие за пореден път взеха и рали пилотите Васил Жеков и Бойко Шопов, както и картинг състезателя Виктор Върбанов за отбора на Jekov Rally School. Един от най-известните световни създатели на съдържание в YouTube на тема симулатори и бивш рали пилот – Стелиян Чепилевски (Race Beyond Matter) ще вземе участие в целия сезон за отбора на OVER 45. Очаква се и шампиона в испанската Formula 4 – Никола Цолов да вземе участие в следващите кръгове.

В квалификацията най-бърз бе Виктор Върбанов (Jekov Rally School), който записа 1.26.632 и с това време си подсигури пол-позишъна за първия старт. Зад него се нареди Георги Райчев (Vertical Grip) с време 1.26.718, а фаворита за спечелването на квалификация и шампионт от петия сезон на BULERS – Даниел Марков (Vertical Grip) записа 1.26.778, което го нареди на трето място на старта. За първи път на българската sim-racing сцена видяхме по време на квалификацията цели 23-ма пилоти да влязат в диапазон от 1 секунда, спрямо техния най-добър резултат.

Състезание 1

След перфектен старт Виктор Върбанов поведе колоната, като зад него се залепиха Райчев и Марков. В първи завой вицешампионът от предния сезон – Христо Ублев (Green Fox Motorsport) допусна грешка, като се качи на бордюра от вътрешната страна и това доведе до завъртането му.

Малко преди края на първата обиколка Георги Райчев започна атака срещу Върбанов и чрез нея колоната имаше нов водач.

Владислав Шопов (Negative Delta SRT) и Стелиян Чепилевски (OVER 45) плътно заемаха четвърта и пета позиция в хода на състезанието. Във финалните обиколки наблюдавахме агресивна битка между двамата пилоти, като Чепилевски опитваше да притесни Шопов, но без успех.

В последната обиколка Виктор Върбанов опита да си върне лидерството, но Георги Райчев остана непоклатим на първата позиция и пресече финала като победител. Втори остана Върбанов, а трети Марков.

В клас „АМ“ пръв пресече финала Васил Жеков (Jekov Rally Team), втори Георги Атанасов (MotorSportAcademy), а трети остана Милен Милков (OVER 45).

Състезание 2

По време на втория манш всичко, което можеше да се обърка на старта се обърка. Стелиян Чепилевски връхлетя Александър Смоленски (Green Fox Motorsport) и това доведе до масов инцидент и поява на колата за сигурност. След рестарта колоната поведе Антон Стратиев (Beckra), следван от Христо Читаков (Negative Delta SRT). Грешка в предпоследния завой доведе до отпадането на Стратиев и така Читаков наследи първата позиция и успя да се откъсне напред. Втора позиция заемаше Станимир Зузов (Pink Panthers Motorsport). Малко преди края на състезанието се размести и челната десетка, като Юлиян Геновски (OVER 45) за съжаление отпадна от нея.

Във финалния спринт Читаков бе подложен на атаките на Филип Кьониг (GermanSimRacing), но в цялата последна обиколка Читаков не даде шанс на Филип и така за първи път в BULERS, Читаков пресече финала като победител, следван от Филип Кьониг и Николай Саев (Rezos Racing Team).

В клас „АМ“ спечели Стефан Бостанджиев (Auto Performance), втори Радостин Радоев (Rezos Racing Team) и трети Иво Серафимов (R&R Jekov Rally Team).

Състезание 3

Последния манш мина без появата на кола за сигурност. От пол позишън потегли Стефан Бостанджиев. Зад него в първи завой се стигна до контакт между Юлиян Геновски и Орлин Малинов (MotorSportAcademy), като и двамата се отърваха само с излизане от пистата, след което продължиха своето състезание. Така Бойко Шопов се озова на втора позиция, а обиколка по-късно вече излезе и на първа позиция.

В топ 5 отново имаше напрежение, като Чепилевски, Райчев, Ублев и Кьониг бяха образували „влакче“, карайки броня в броня. В последната фаза на състезанието се стигна и до инцидент между тях, като Христо Ублев и в този старт нямаше късмет.

Победител тук стана Бойко Шопов, втори пресече финала Стефан Бостанджиев, а трети на подиума се качи Георги Райчев.

В клас „АМ“ победата грабна Бостанджиев, втори Радостин Радоев (Rezos Racing Team), a трети остана дебютанта Ростислав Коцев (R&R Jekov Rally Team).

Класиране след първи кръг

В генералното класиране след края на първия кръг с най-голям актив от 274 точки е Георги Райчев, следван от Владислав Шопов, а третата позиция с еднакъв точков актив от 260 точки си делят мястото Филип Кьониг и Виктор Върбанов.

Втория кръг от българския пистов шампионат ще се състои на 20.11.22г на пистата Роуд Америка, а живото излъчване започва в 19:30 в каналите на Pitlane.TV.


Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Sim Racing

X