Connect with us

Легионери

Мартин Стоянов на крачка от първи сезон с формула

Стоянов бе поканен от чешки отбор за тестове на Formula Renault 1600

Младата прохождаща надежда Мартин Стоянов, родом от Враца и живеещ в Швейцария направи първите си тестове за предстоящия небезизвестен чешки шампионат Carbonia Cup с Formula Renault 1600.

След кариерното си развитие, което всяка година бележи нови върхове, Стоянов бе поканен за тестове на този болид, който е под ръководството на JMT Racing Engineering и се проведе на чешката писта Autodrom Most.


Снимка: Искрен Пондев


Пред Стоянов целта беше една – да покаже характер, хъс, чисто и бързо пилотиране, свикване с новата писта и болид, както и работа в питлейна с отбора. Всичко това той трябваше да демонстрира в рамките на един тестов ден, за да се хареса на отбора, тъй като трябва да вземат решението, дали въпреки възрастта му от 13 години (която е под минимума с 1 година) трябва да бъде допуснат до старта на сезона на Carbonia Cup 2021.


Снимка: Искрен Пондев


За съжаление още преди началото на първата сутрешна сесия на ветровитата писта Most, автомобила на Марти имаше технически проблем, който механиците отстраниха за следващото каране. Отношенията с отбора започнаха леко студено, каквото беше и времето на трасето, но Марти успя да съхрани психиката си и веднага след първия си стинт от обиколки се прибра видимо доволен. Удовлетворение се виждаше и в погледа на отбора с всяка следваща сесия, като Марти показваше най-доброто от себе си и то с лекота. Без проблем се справи с другите пилоти, които тестваха другата формула Renault 1600, както и с част от другите тестващи пилоти, които също провеждаха своята предсезонна подготовка с Formula 4.


Снимка: Искрен Пондев


В последната си сесия, която бе с продължителност от 30 минути Марти успя да запише рекордно време за отбора на JMT Racing Engineering, а прибирайки се в пита той слезе с усмивка, която по нищо не показваше, че е изморен или разколебан. Даже напротив, имаше желание за още тренировъчни сесии и неминуемо те щяха да доведат до подобряване на резултата, който бе 1:50.30. С този резултат, ако Марти бе в последното миналогодишно състезание на Carbonia Cup, той щеше да е с второ най-бързо време в класа до 1600 кубически сантиметра и пети в генералното класиране.

С помоща на Хонца Регер, местен пилот и дългогодишен шампион в Carbonia Cup, Марти успя да свали времето си с близо секунда, след преглеждане на кадрите от екшън камерата и обсъждане на състезателната траектория и дребните, но важни детайли криеща Мост.


Снимка: Искрен Пондев


Тук е важно да отбележим, че температурите на пистата по време на теста на Стоянов, бяха близки до нулата, вятъра беше със скорост над 20км в час.

След последния трийсет минутен стинт, който симулираше истински състезателни условия на максимална атака, Стоянов се прибра с температура на гумите под 40 градуса, което красноречиво значеше, че с по-добри гуми, налягания, настройки и условия на трасето, Марти с лекота щеше да падне под 1:50.00.

В края на тестовия петъчен ден JMT Racing Engineering, както и Хонца Регер и други пилоти от Formula 4, бяха истински впечатлени от показаното на трасето от страна на Мартин Стоянов, докато гледат онборд кадрите от най-бързата му обиколка.


Снимка: Искрен Пондев


След този успешен тест в момента се очаква решението от директора на шампионата, дали Марти ще бъде допуснат до Carbonia Cup и така по този начин да стане най-младия пилот започнал да се състезава точно на 13-тия си рожден ден с формули в Европа.


ВИДЕО:

1 Коментар

1 Коментар

  1. Pingback: Марти Стоянов се завърна в Италия за втори тест с Legend Car | Pitlane.TV

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

април, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Легионери

X