Connect with us

Легионери

Мартин Стоянов се готви за DMV BMW 318ti Cup

През тази година Мартин Стоянов направи успешен дебют в състезание с Формула 4 записвайки пол позишън при първото си участие.

Прекалено високите бюджети нужни за участие и липсата на перспектива обаче кара семейството да се откаже от формулите и да насочи усилия към състезания с туристически или GT автомобили където са ангажирани много производители на автомобили и шансовете за професионална кариера са по високи. През април 2024 Марти ще навърши 15 години и ще има право да участва в тези състезания.

DMV BMW 318ti Cup е най-големия едномарков шампионат, през тази година във всяко състезание имаше над 50 автомобила. Пилотите се състезават със идентични BMW 318ti. Състезателния уикенд включва 40 минути тренировки, 20 минути квалификация и две състезания по един час със задължителен пит стоп. Състезание 1 е с летящ старт, а второто със старт от място. Състезанията се провеждат на големи писти, като през тази година това бяха Хокенхайм, Нюрбургринг, Золдер, Зандворт, Лауситзринг, Ассен а през 2022 и Спа (календара за 2024 още не е публикуван).

Конкуренцията е доста висока , като за разлика от Ф4, където участват само младежи, които правят първите си стъпки в автомобилните състезания в БМВ 318 къп участват много опитни пилоти като бившия пилот от Ф1 Тимо Глок. Разбира се най-бързи и опитни са така наречените „специалисти“, пилоти които карат този шампионат от много години и познават много добре колите, пистите и знаят всички трикове. Шампионата привлича и много младежи като Марти. Младежите на възраст от 15 до 18 години получават от БМВ обучение и се борят да спечелят подкрепата на фирмата. А тримата най добри джуниъри получават тестов договор с БМВ за GT4 програмата.

През изминалата седмица Марти тренира с БМВ 318 от известното училище за пилоти на Хенри Мороу на пистата Маджионе в Италия. По време на тестовете времето беше променливо и Марти имаше шанса да кара при различните условия, сухо, мокро, смесено. Което беше чудесна подготовка.

Следващият тест ще е през ноември на пистата Мост с един от водещите отбори в шампионата Cerny Motorsport.

Тъй като бюджета още не е напълно осигурен Марти ще тества до края на годината и с други отбори. За да намерим най добрия вариант като цена, представяне, работни условия и т.н
надяваме се това да е двугодишен проект като първата година да е за трупане на опит а през втората да се гонят високи резултати.

 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

май, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Легионери

X