Connect with us

Рали

Рали Акрополис: как „Рено Алпин А110“ се превръща в легенда

Трасето на Рали Акрополис може да разкаже много истории, представете си само емоцията: автомобилът преминава с рев финалната линия и „Рено Алпин А110“ официално грабва победата на едно от най-трудните и до днес рали трасета в света.
Годината е 1973, а французинът Жан-Лук Терие, заедно с ко-пилота си Кристиан Делферие, вписват имената си в историята на автомобилния спорт с този легендарен триумф.

А има ли по-голямо изпитание на уменията на пилотите от прашните, чакълести и остри завои на Рали Акрополис? Състезателните автомобили трябва да притежават непоклатима устойчивост, а екипите да се приготвят за температури в купето, достигащи до 50 градуса. През същата година малкият спортен автомобил се превръща в звездата на първи сезон на Световния рали шампионат с челни места на ралитата в Монте Карло, Португалия, Мароко, Санремо, Корсика и същинското признание: Рено Алпин печели първата конструкторска титла с Алпин A110, която се отсъжда на базата на точките от всичките ралита.
„Алпин A110“ е създаден от френския производител на спортни и състезателни автомобили „Алпин“ през 1963, а моделът може да се гордее с множество cпopтни ycпexи пpeз 60-e и в нaчaлoтo нa 70-e гoдини. Една от предпоставките за успеха на състезателния автомобил е, че преживява забележителен ръст на конските сили в историята на производството си, започвайки от 51 конски сили при първите модели и достигайки 180 к.с.

Друга интересна подробност от историята на „Рено Алпин“ е, че между 1967 – 1969 в Πлoвдив cа cглoбeни 150 бpoя oт мoдeлa под имeтo „Бyлгapaлпин“ нa бaзaтa нa „Aлпин A110“. Toвa e чacт oт сътрудничеството c фpeнcĸaтaтa ĸoмпaния зa пpoизвoдcтвo y нac нa мoдeлитe „Бyлгappeнo 8“ и „Бyлгapрeнo 10“. В навечерието на специалната годишнина на Рали Акрополис, победителите в играта на EKO Акрополис Рали 2023 ще могат да усетят на място състезателната рали емоция между 7 и 9 септември. Можете да се включите в томболата за двоен билет за Special Stage на култовото събитие, като заредите 30 л избрано гориво и регистрирате касовата бележка на ekopromo.eu.

Победителите ще бъдат изтеглени на 16 август. За награди са предвидени и макетно колекционерско издание на легендарния „Aлпин A110“ или черна стоманена термо бутилка с вместимост 500 мл. Виж пълните условия на ekopromo.eu.

За EKO България:
EKO България ЕАД стъпва на българския пазар през 2002 г. Компанията е част от HЕLLENiQ ENERGY Group – една от водещите енергийни групи в Югоизточна Европа. Успешното развитие на EKO България се дължи на главната ѝ мисия – да предлага разнообразие от продукти с гарантирано качество и възможно най-
доброто обслужване. Компанията разполага с верига от 95 бензиностанции под марката EKO на територията на страната. Досега тя е инвестирала повече от 100 милиона евро в българската икономика от 2002 г. насам и има 1100 служители в мрежата от бензиностанции на EKO България.

За HЕLLENiQ ENERGY:
HELLENiQ ENERGY е една от водещите енергийни групи в Югоизточна Европа с дейности, обхващащи цялата енергийна верига и с присъствие в 6 държави. Основните дейности на групата включват рафиниране, доставка и търговия с петролни и нефтохимически продукти, маркетинг на горива както в Гърция, така и в международен план, възобновяеми енергийни източници, производство и търговия с електроенергия, както и доставка, дистрибуция и търговия с природен газ. Групата бързо се трансформира на базата на своя нов стратегически бизнес план за устойчив растеж, наречен „Визия 2025“.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Рали

X