Connect with us

Легионери

Българският химн огласи Нюрбургринг

Победа, инцидент, дебют, спукани гуми и много екшън за българския Overdrive Racing Team

Тано Нойман и Йоахим Бйолтинг

Сериозно българско присъствие сполетя най-известната автомобилна писта в света – Нюрбургринг за поредния уикенд от немските ADAC GT4 серии.

Отбора на Overdrive Racing се появи с три автомобила в ADAC GT4 сериите и с един в Carrera Cup Deautschland.

Водени от тийм лидера Александър Цветков, трите Porsche-та, модел Cayman, версия GT4 RS ClubSport, се представиха отлично.

За шампионата

ADAC GT4 Germany работи съвместно със SRO Motorsports Group, които са създателите на GT4 класа и са организатори на GT4 European Series, GT4 France, GT4 North America или общо взето всички GT4 шампионати. (Без DTM Trophy, които нямат право да използват наименованието „GT4“ защото е защитено от SRO Motorsports Group)

Oт всички GT4 серии по света, ADAC GT4 Germany в момента е на най-високото ниво. Нещо като шампионска лига на GT4.

Формата на състезанията е „Ендуранс“ с двама пилони в кола. Продължителноста е 60 минути, като има смяна на пилотите в прозореца между 35-тата и 25-тата минута на самото състезание.

В тези серии е позволено участието на категоризирани пилоти от ФИА, каквито са Bronze и Silver. В шампионата не се допускат пилоти с ранг Gold и Platinum.Структура на състезателния уикенд

Един състезателен уикенд се състои от:

Петък – 2 х 60 минути свободни тренировки

Събота – 30 минути квалификация | 60 минути състезание

Неделя – 30 минути квалификация | 60 минути състезание

Пилотът, който кара в квалификацията, задължително стартира състезанието

Когато в автомобила са „бронзов“ и „сребърен“ пилот, задължително „бронзовия пилот“ кара квалификацията и стартира състезанието в съботния ден.Българската визита

На последното състезание на Нюрбургринг за първи път отбора на Overdrive Racing Team участва с три автомобила в ADAC GT4 Germany.

Опитното дуо с № 9 – Тано Нойман и Йоахим Бйолтинг.

С № 23 най-бързият и успешен български пилот Павел Лефтеров, заедно с младата надежда Стефан Бостанджиев.

И дебютантите № 73 Алекс Стефанов и Андре Брукман.

• ИНЦИДЕНТ ЗА ГЕОРГИ ДОНЧЕВ НА НЮРБУРГРИНГ. Въпреки случилото се, Дончев се класира втори в неделния ден


№ 73 (Алекс Стефанов и Андре Брукман) това беше учебно състезание, в което целта беше да се ориентират в обстановката. Двамата пилоти имаха прилична скорост, но технически проблем в първото състезание и грешка при смяната на пилотите във второто състезание ги лиши от така желания подиум в Trophy класа. (Трофи клас – пилоти, които са класифицирани от ФИА като Bronze /над 35 гидишна възраст и без големи успехи в моторния спорт/)

№ 23 (Павел Лефтеров и Стефан Бостанджиев) имаше много добро темпо в свободните тренировки и постигна класиране в ТОП 3. В съботната надпревара Бостанджиев стартира от 14-та позиция и завършиха на 11-та със спукана гума. Във второто състезание Лефтеров стартира от 13-та позиция, като за няколко обиколки достигна до 5-та и влезе в напрегната борба с лидерите, но за съжеление беше завъртян от друг автомобил и състезанието им приключи преждевременно отново със спукана гума.

№ 9 (Тано Нойман и Йоахим Бйолтинг) „Първата свободна тренировка не беше нищо особено като скорост. Във тората имахме свежи гуми и завършихме 15-ти в общото и 1-ви в Трофи класа, което за нас бе добро класиране.

Тано Нойман

Поради това, че знаех, че карахме с по-свежи гуми не бях сигурен какъв е реалния ни „пейс“. В съботната квалификация (в която карат по-бавните пилоти), моя колега класира колата на 25-та позиция или 3-ти в Трофи класа от 31 участници. Въпреки лошата позиция в състезанието завършихме на 20-та позиция и 2-ри в Трофи класа, като най-важното беше, че опонентите, които ни водят в Трофи шампионата завършиха на 3-та позиция и така успяхме да намалим преднината им до 20 точки.

В неделя успях да нправя мега квалификация (за Трофи/Аматьор пилот). Бях на 0,7 сек от полпъзишън, Но!… 18-то място в общото и 1-во в Трофи класа. В състезанието имах също мега „пейс“ и успях да предам колата на 14-та позиция и 1-ва в Трофи класа. Моя колега успя да задържи позицията и така чухме отново българския химн на Нпрбургринг.

Основните ни претенденти завърши на 2-ра позиция и така съкратихме разликата в точките до 10.“, споделя за Pitlane.TV Тано Нойман.


Резултати от Q2:


Следващ кръг

Следващият кръг е предпоследен от ADAC GT4 Germany календара. Той ще се състои на пистата Заксенринг на 23-25 септември.

Следващата спирка на българския отбор е друго немско трасе – Ошерслебен.ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

1 Коментар

1 Коментар

  1. Pingback: Георги Дончев спечели състезанието на Лаузицринг | Pitlane.TV

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юли, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Легионери

X