Connect with us

Интервюта

Пламен Стайков финишира съботния ден на Рали Бохемия

Ето какво се случва с екипажа на Flat-Out Motorsport в Чехия

Българското дуо Пламен Стайков и Рафи Кадир успешно приключиха съботния ден на чешкото рали Бохемия. 

Екипажа на варненския тим Flat-Out Motorsport – Стайков/Кадир, пилотиращи Skoda Fabia R5 приключиха успешно дългия съботен ден по бързите чешки отсечки на „Бохемия“.


Рали с изключителна атмосфера. Над 60 подадени заявки и две дузини автомобили от категория R5. Пилоти от световна величина и огромен опит в отсечките край Млада Болеслав. В списъка с участници присъстват Андреас Микелсен, Ян Копецки, Вацлав Пех, младата чешка надежда – Филип Мареш, както и много други талантливи пилоти.

След техническият преглед и подреждането ни в сервизния парк, започна и същинската част от надпреварата.

Първите две отсечки във формат на супер специален етап не минаха гладко. Малкото тренировъчни километри с автомобила и неподходящ избор на гуми отредиха място извън топ 20 за екипажа на Flat-Out Motorsport.

Когато дойде ред обаче на същинските рали отсечки, Пламен Стайков и Рафи Кадир показаха изключителна езда с високо темпо.

Изпреварвайки голяма част от конкурентите си в най-дългия етап /21.74 км/, те се изкачиха до дванадесето място в генералното класиране.

Нетърпеливи сме да видим и утрешното им представяне, в оставащите 6 отсечки.“, съобщават от Facebook страницата на отбора.


Вижте в края на дългия и изпълнен с емоции съботен рали-ден, мениджъра и водещата фигура във варненския Flat-Out Motorsport, какво сподели пред медията ни:


Петър Обретенов

Петър Обретенов

– Здравей Пепи, как върви състезанието до момента?

– Състезанието върви добре. Конкуренцията с една дума е нереална. Откъм организацията всичко е безупречно. Заедно с автомобилите от RC класа, върви и рали за исторически автомобили, както и за електрически. В серевизния парк е уникално спокойно. Програмата се спазва от-до…, а на техническия преглед минахме за десетина минути. Оранизаторите дори са се погрижили да направят опцията да слушаш на живо, какво се случва по време на ралито, което е страхотно. Единствения проблем за съжаление е, че е само на чешки език.

Другото нещо, което ни направи впечетление е, че заявките се пускат директно към сайта на чешката федерация. Създаваш си профил на пилота, кандидастваш онлайн за съответното състезание. Същото важи и за регистрирането на клуба. Таксите за клубен лиценз възлизат на около 300 лв., международния лиценз е около 200 лв., но вече за състезанието такса участие е доста по-висока.

– Как успяхте да привлечете един от най-добрите автомобилни състезатели у нас в редиците на вашия многоброен отбор? А също така и с какъв лиценз и как взимате участие в тази меко казано объркана година за родния спорт?

– За привличането на Пламен… Стефан Либертинов има най-голяма заслуга. В началото започнаха подхвърляния и закачки, докато в началото на този сезон вече разговорите бяха по-сериозни. Успяхме да обсъдим проекто-календар още преди да се случат проблемите у нас. В началото основно се бяхме прецелили към Барум, както и към някои по компакти ралита и рали-спритнове в Чехия. Лека полека от приказка на приказка дойде при нас.

Лицензите са към АФБ, още от самото начало на годината, когато имаха действащи права на активна федерация. За Пламен Стайков и Рафи Кадир извадихме тогава международни лицензи, както и за част от момчетата от клуба. Искахме всичко да е формално изчистено, дори исксахме черно на бяло да имаме разрешения за участие в рали Бохемия, Барум и на рали Сърбия.

– Как започна ралито?

– Най-напред всичко каквото можеше да се обърка, се обърка, още преди да дойдем в Чехия. Още от самото начало на сътрудничеството ни с Пламен искахме да му покажем какво е отбор, затова му предложихме да го отменим в логистичната част с транспортирането на сервизната техника и на състезателния автомобил, обаче Пламен се оказа, че той лично иска да е отговорен за случващото се с транспортирането на техниката. До тук добре…

Тъй като имахме състезателно гориво кервана трябваше да мине през Румъния. Точно там закъсахме с буса… През първия ден Стайков беше с температура, болки и кашлица, почти не бяхме спали… В крайна сметка вече започва да се раздава подобаващо на трасето и да намира своето темпо.

В първите отсечки колата беше с много агресивен „диф“ и постоянно трябваше да се кара на „лашкане“, а и заложихме на меки гуми, но за съжаление асфалта беше много агресивен. За щастие след това в класическите рали отсечки Пламен започна да свиква с обстановката, като дори и проби до 12-то място на най-дългата отсечка за деня.

Рафи Кадир, каза, че е много изненадан от отсечките и такова нещо не е вярвал, че има… Много скоростни, бързи отсечки в които всичко идва едно след друго, нямаш да асимилираш какво се случва. Дори е имало случай в който колата била излетяла на пета на регулатор и е прелятяла наполовина през дълга права.

– Конкуренцията?

– Конкуренцията е на световно ниво! Андреас Микелсен е форлойфер с най-новата Skoda Fabia Rally 2, тъй като все още няма хомологация. Говори се, че „слага“ на легендарния чешки рали пилот Ян Копецки „доста време“. Както се казва тези двамата имат повече километри на заден ход, отколкото всички други направо.

Ние започнахме ралито със старите гуми и две брони имаме за резерва. За първи път сме с рейсингово гориво, допреди това се караше шкодата на 100 октана „от колонката“. В крайна сметка, това само ни амбицира.

Имахме успешни разговори и научихме много от  Филип Мареш, който е един от най-бързите рали пилоти в момента, дори успява да побеждава Копецки и Вацлав Пех.

Пламен Стайков и Филип Мареш

– Какво да очакваме утре?

– Утре имаме 3 отсечки по два пъти всяка, като последната отсечка е с макадам, но няма нищо общо с макадама, който си мислим, че познаваме. Има големи коловози и камъни, отделно се очаква да превали по обяд. Ще караме със средна смес гуми с оглед на натрупаната информация, която имаме до момента. Няма да променяме сетъпа на автомобила, само ще сменяме гумите ако се налага.

Тук сме най-вече да опознаем конкуренцията, да трупаме опит и да се освободим от предстоящото напрежение преди голямото рали „Барум“, което ни очакваше, ако не бяхме дошли на „Бохемия“

 

 

1 Коментар

1 Коментар

  1. Pingback: Пламен Стайков и Рафи Кадир успешно завършиха рали Бохемия | Pitlane.TV

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

май, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Интервюта

X